E-Ticaret Nedir? E-ticaret Türleri Nelerdir?

İnternetin hayatımıza dahil olduğu ilk an 1991’dir, ilk ürün satışı ise 1994’de ABD’de gerçekleşti. 2000 yılıysa birçok firmanın faaliyetlerini internet ortamına entegre etmeye başladığı dönemin başlangıcını ifade eder. Türkiye’de ise 1997’de başlayan online ticaret faaliyetleri hızlıca gelişmeye başlayarak, dünya standartlarına ulaşan bir güce ulaştı. Bugünse gerek Türkiye’de gerekse de Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde faaliyet gösteren her işletme dijital dönüşüm süreci içerisinde kendini yeniden yapılandırıyor.

Firmalar için e-ticaretin önemi her geçen gün artıyor. Özellikle pandemi döneminde internet üzerinden yapılan satışların artması, alışveriş alışkanlıkları içerisinde e-ticaretin payını bir hayli yükseltti. Şimdi tüm KOBİ ve dengi firmaların yeni müşteriler kazanmak ve daha fazla kişiye ulaşmak için e-ticaret sistemlerine entegre olmasını sağlayan birçok teşvik söz konusu.

Hangi tür e-ticaret modelleri var?

E-ticaret yapısı bakımından birkaç farklı şekilde değerlendirilebilir. Ticari faaliyet içerisinde yer alan taraflara göre değişen e-ticaret sistemleri, ticari faaliyete konu olan taraflar arasındaki ilişki özelinde geliştirilen sistemlere sahiptir. İşte onlar…

  1. B2B Sistemi: Firmalara ürün satışı yapan ve nihai tüketici ile bağlantısı olmayan firmalara özel geliştirilen sistemlerdir. Firmadan firmaya veya işletmeden işletmeye sistemleri olarak bilinen e-ticaret modelinde toptan satışlar veya perakende satışlar söz konusu olabilir.
  2. B2C Sistemi: En çok bilinen ve uygulanan sistemler arasında yer alır. Firmadan nihai tüketiciye doğru gerçekleşen ürün satışlarını baz alır. Bu modele özgü üretilen akıllı e-ticaret sistemleri sayesinde binlerce ürün içerisinde tüketici istediği ürüne rahatlıkla erişebilir.
  3. C2C Sistemi: Müşteriden müşteriye sistemleri de son dönemde popülerliğini arttıran sistemler arasında. Her iki tarafında tüketici olduğu süreçte satıcı ve alıcının bir araya getirilmesini sağlayan pazaryeri sistemleri söz konusudur. Bugün her B2C firması aynı zamanda da C2C modeli ile de internet üzerinden ürün satışı yapmak isteyenlere fırsat sunuyor.

E-ticaretin bilinmesi gereken avantajları

Küresel bazda büyük bir ivme yakalayan e-ticaret artık e-ihracata dönüşen yapısıyla malın evya hizmetin elektronik ortamda kolayca el değiştirmesini sağlayan bir amaca hizmet etmeye başladı. E-ticaretin en önemli avantajları arasında her an ulaşılabilirlik ön plana çıkıyor. Ayrıca geleneksel mağazalara nazaran daha fazla kişiye ulaşma imkanı veriyor. Belirli bir bölgenin satıcısı olmayı değil, daha geniş bir kitleye ürün pazarlama imkanı veriyor. Bunun yanı sıra fiziksel mağazaya göre masraflarının çok daha az olması tercih edilebilirliğini arttıran diğer bir husus.

E-ticareti çekici veya zorunlu hale getirense insanların ihtiyacını internet üzerinden arama alışkanlıklarıdır. Bu da, birçok satıcının e-ticarette yer almasını zorunlu hale getiren önemli bir detaydır. İnternet üzerinden geniş bir kitleye ulaşma potansiyelinin varlığı da kar etmek isteyen satıcıları e-ticarete yönlendiren bir diğer avantaj.

E-ticaret yapmak kolay mı? Neler gerekir?

C2C sistemleri üzerinden satış yapmak en popüler e-ticarete giriş yöntemlerinden biridir. Büyük e-pazaryerlerinde açılan online mağaza üzerinden kendi ürettiğiniz ürünleri veya tedarik ettiğiniz ürünleri müşterilere ulaştırmak oldukça kolaydır. Bunun için ilgili pazaryerlerine kayıt yaptırıp, mağaza açmanız yeterlidir. Yıllık veya aylık talep edilen mağaza ücreti ile birlikte her satıştan belirli bir komisyon alma gibi değişlik gösteren şartları vardır. Ayrıca e-pazaryerlerinde mağaza açabilmek için firma sahibi olmanız da gerekir. Bunun dışında kendi sisteminizi kurmak için akıllı e-ticaret sistemine ihtiyacınız olacak. İlk etapta kendi sisteminizle işe başlamanız kargo, depolama, dijital pazarlama gibi süreçlerle de ilgilenmenizi gerekli kılacak. Bu konularda bilgili olmayan kişilerin doğrudan kendi sistemleri ile e-ticaret yapmaları bazı zorluklar çıkarabilir.