NACE Kodu Nedir? Neden Kullanılır?

NACE, Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflanması anlamını gelir ve buna mukabil olarak NACE kodu, işyerlerinin faaliyetlerine göre sınıflamasını sağlayan kodları ifade eder. Bu sınıflamanın amacı hem iş kolları alanında istatistiklere sahip olmak hem de iş kollarının tehlike sınıfını belirlemektir. NACE kodu, altı haneli olduğundan dolayı altı haneli kod olarak da tabir edilir. Ayrıca NACE kodu, ISIC ile de bağlantılıdır.

NACE Kodu Neden Kullanılır?

NACE kodu, kurulan işletmenin faaliyet alanını ve tehlike sınıfını gösteren bir kod. Bu nedenle yeni bir işletme veya işyeri açarken faaliyet alanınıza göre NACE kodunuzu öğrenmenizde fayda var. NACE kodunuzu öğrenmeniz işletmenizin hangi tehlike sınıfına girdiğini öğrenmenizi sağlar. Bu da iş sağlığı ve güvenliği kapsamında belirlenen tehlike sınıflarından hangisine dahil olduğunuzu anlamınızı kolaylaştırır. Tehlike sınıfına göre işletmenizdeki tedbirlere dikkat eder ve gerekli önlemlerin alınması açısından tedbirler alabilirsiniz.

NACE Kodu Tehlike Sınıfları Hakkında Bilgiler

Az, tehlikeli veya çok tehlikeli şeklinde üç ayrı sınıf var. Bu sınıflar, farklı sektör ve faaliyet kollarındaki riskler hesap edilerek belirlenmiş durumda. Az tehlikeli sınıfına dair sektörler; gıda, büro hizmetleri ve perakende gibi sektörler. Tehlikeli sınıfta yer alanlarsa kesme, boyama, servis, imalat sektörleri. Çok tehlikeli sınıftaki sektörlerden bazıları maden, inşaat ve tersaneler.

NACE kodu ülkemizde faal durumda mı?

NACE kodu, henüz tam yaygın bir şekilde kullanılır durumda değildir. Ancak AB’ye uyum çerçevesinde Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi, NACE kodu uygulamasını kullanan kurumlar arasında. Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yer alan tehlike sınıfları da NACE sınıflandırmasına esas alınarak hazırlanmış risk sınıflarına sahip.

NACE Kodu Nasıl Öğrenilir?

İlk yapmanız gereken şey, Güncel İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi’ni kontrol etmek. Faaliyet alanınıza göre NACE kodunuzu güncel liste içerisinden bulmanız mümkün. Diğer bir yöntemse İTO sitesi üzerinden sorgulama yapmanız. Bunun için İTO’nun sitesindeki sicil işlemleri sekmesinden NACE kodları sekmesini tıklamanız gerekir. Diğer bir yöntemse işletmenizin SGK siciline bakmak. Sicil numarasının 2, 3, 4, 5, 6 ve 7. rakamları NACE kodunuzu yansıtır.

NACE Kodu Değişikliği Yapılabilir mi?

NACE kodunuzun hatalı olması halinde değişiklik talebinde bulunmanız mümkün. Ayrıca faaliyet alanı değişikliği durumlarında da güncel NACE kodunuzu sicilinize işletebilirsiniz. Bunun için bağlı bulunduğunuz vergi dairesi dilekçe vermeniz yeterlidir. Sicil servisine verilmesi gereken dilekçe, NACE kodu değişikliği talebine yönelik olmalıdır. Bu sürecin işleme aşamaları şöyle:

  • Dilekçenizin işleme konulur.
  • Vergi dairesi tarafından görevlendirilen uzmanlar işyerinizde bazı incelemeler yapar.
  • İnceleme sonucu işyerinin NACE koduna uygun faaliyetlerde bulunduğu tespit edilir ve kod değişikliği onaylanır.

İşletmenizin NACE kodunu öğrenmek zorunda mısınız?

NACE kodu, işyerinizi sınıflandırır. Ayrıca tehlike derecesini ölçer. Ticari faaliyet içerisindeki her kurum tehlike derecesini bilmek ve buna uygun tedbirleri almak durumunda. Bu nedenle her sektör için NACE kodunu öğrenmek önem ifade eder.

E-ticaret sitelerinin NACE kodu alması gerekir mi?

Posta yolu, internet veya TV, Radyo gibi kanallar üzerinden ticari faaliyetlerin hepsi için NACE kodu alınması zorunludur.

NACE kodu rakamları neyi ifade eder?

NACE kodu, altı haneli bir rakamdır. Her rakamın ayrı bir anlamı vardır. Rakamlardaki sıralama bile faaliyet alanlarının tanımlanması için kullanılır. Bu bakımdan ilk iki rakam işyerinin faaliyet alanını belirler. Geri kalan rakamlarsa alt faaliyet alanının ne olduğuna dair bilgiler verir.