Pazarlama, alışverişin, ticaretin ve üretimin doruk noktasına ulaştığı çağımızda oldukça önemli bir kavramdır. Tam anlamı ile pazarlama, hem Pazar araştırmasını hem de reklam faaliyetlerini kapsar. Böylece ürün ve hizmetlerin tanıtımı, beraberinde de satışı gerçekleştirilir. Ancak aşama aşama gerçekleşen, gerçekleştirilmesi de çeşitli parametrelere bağlı olan bir kavramdan söz ediyoruz.
Örnek verecek olursak, pazarlamanın reklam faaliyetleri aşaması detaylandırılabilecek, meşakkatli bir süreçtir. Çeşitli şekillerde reklam yapmak mümkündür ancak pazarlanacak ürün ya da hizmet ile birebir örtüşen yöntemle reklamcılık yapılması gerekir. Her ne kadar Pazar araştırması da pazarlamanın bir parçası olsa da, asıl pazarlama kavramı ile örtüşen, reklamcılık kavramıdır. İşin büyük bir kısmını reklam çalışmaları gerçekleştirir.
Ürün geliştirme ve satışın ise pazarlama kavramındaki yeri merak uyandırıyor. Ancak bu iki kavram son derece doğal bir şekilde pazarlamanın bir parçasıdır. Pazarlamanın amacı ve de araştırma süreci bizi bu kavramlara ulaştırıyor. Aynı zamanda pazarlamacıların sürekli olarak Pazar şartlarını takip etmesi, tüketiciler ile ilgili araştırma yapması ve analiz gerçekleştirmesi de sağlıklı bir süreç için olmazsa olmazdır.
Pazarlamanın Tanımı
Pazarlama kavramını genel anlamı ile inceledikten sonra bir de tanımını görelim. Pazarlama, hedef kitlenizi şirketinizin sunduğu ürün ya da hizmetler ile buluşturma faaliyetidir. Tam anlamıyla analizi, pazar araştırmasını, hedef kitlenin özelliklerini, ürün geliştirmeyi, satış ve uygun reklam çalışmalarını kapsar.
Modern pazarlama dediğimiz kavram ise 1950’li yıllar ve sonrasında karşımıza çıkıyor. Buradaki kritik nokta insanların bir ürün ya da hizmete ilgi duymasının, sadece basılı medya ile sınırlı kalmayıp, farklı araçlar ile gerçekleşmesidir. Televizyonlar bu aşamada oldukça önemli bir etken olmuş, pazarlamacıların doğrudan insanların evine ulaşmasını sağlamıştır. Bu noktadan sonra pazarlamacılar arasında da ciddi bir rekabet ortaya çıkmış oldu. Sürekli çok daha etkili bir pazarlama yöntemi ve aracı peşinde koşan pazarlamacılar, daha etkin olmanın yollarını arıyor, yaratıcılığı konuşturuyor.
Pazarlama Türleri
Pazarlama şekli, daha çok müşterilerin zaman geçirmekten hoşlandığı alanlar ile belirlenir. Çünkü hedef kitlenize ulaşmak için en etkin aracı bulmaya çalışırsınız. Bu günümüzde televizyon olabilir, basılı yayınlar olabilir ya da internet olabilir. Çok daha fazla örnek vermek de mümkündür. Bu bakış açısının dışında ise günümüzde geçerli olan, kabul görmüş ve kullanılan belli başlı pazarlama türleri söz konusudur.
Pazarlama ve Reklamcılık
Pazarlama ve reklamcılık iç içe geçmiş kavramlar olmakla birlikte, reklamcılık pazarlama kavramının sadece bir parçasıdır. Pazarlama, çok daha geniş, kapsayıcı ve kompleks bir yapıdadır. Ürün geliştirmeden ürün dağıtımına, pazar araştırmasından satış stratejisine ve hatta halkla ilişkiler gibi müşteri ilişkilerini ifade eden kavramlara kadar tümü pazarlamanın birer parçası, olmazsa olmaz birer sürecidir. Reklamcılık ise bu süreçlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Pazarlamanın önemli bir stratejisi olarak, birbirinden farklı reklam faaliyetleri benimsenebilir.
Reklam çalışmaları ile marka bilinirliği artırılır, hedef kitleye ulaşılarak ürün ve hizmet tanıtılır. Böylece pazarlamanın önemli bir kısmı gerçekleştirilir. Pazarlamanın gerçekleştirilmesi için kullanılan tek yöntem reklamcılık değildir ama en sık tercih edilen ve oldukça etkili yöntemlerden biridir.
Pazarlamanın 4P Şeklinde Tanımlanması
Pazarlamanın 4P’si, 1960’lı yıllarda E. Jerome McCarthy tarafından ortaya atılmış bir düşüncedir. Buna göre 4 önemli bileşen ön plana çıkar: Product (ürün), place (yer), price (fiyat) ve Promotion (tutundurma). Söz konusu olan ve 4P olarak adlandırılan bu kavramlar, pazarlamanın işletmeler ile olan ilişkisini ifade etmektedir. Bu sebeple de aslında konunun özeti gibi düşünülebilir.
Küçük Bir Örnek
Bir işletme ortaya koyduğu yeni ürünü müşterileri ile buluşturmak için kampanyalar oluşturuyor. Bunun için de Facebook, Instagram, Google ve kendi sitesini tercih ediyor. Ayrıca sitesine ürünün tanıtımı için ücretsiz olarak indirilebilir bir rehber koymuştur. Bununla birlikte ürünü tanıtan Instagram videoları yayınlamaktadır. Son olarak ise Google trafiğini çekmek için sponsorlu arama sonucu yatırımı yapmıştır.
Bu örnekteki reklamcılık ve pazarlama unsurlarını bulabilir misiniz?
Aslında cevap çok basit… Instagram’da ve Google’da yapılan çalışmaların tamamı reklamcılık olarak tanımlanabilir. Ancak bu sürecin tamamını pazarlama olarak tanımlarız. Bu örnekte de görüldüğü üzere reklamcılık, pazarlamanın bir unsuru, önemli bir parçasıdır. Pazarlama bir şirketin kar elde etmesi, başarıya ulaşması ve hedeflerini gerçekleştirmesi için olmazsa olmazıdır. Bu sebeple günümüzde, her markanın pazarlama faaliyetlerine bütçe ayırması gerekiyor.