Proforma fatura, diğer fatura modellerinden farklı olarak hiçbir mali yükümlülük doğurmayan fatura modelidir. Herhangi bir ürün veya hizmetle alakalı karşı tarafa teklif sunmak için hazırlanır. Amaçsa müşterinin neye, ne kadar ödeme yapacağına dair bilgileri görmesini sağlamak. Böylece proforma fatura satış öncesi müşteriye sunulan somut maliyet ve bir o kadarda ikna edici özelliği ile bir pazarlama aracıdır. Peki proforma fatura nasıl düzenlenir, özellikleri neler? Detaylar yazımızda…
Proforma Fatura Nasıl Düzenlenir?
Proforma fatura müşteriye sunulan bir ön bilgi niteliğinde. Bu nedenle en az diğer fatura tasarımları kadar önemlidir. Diğer bir ifadeyle mali yükümlülüğün söz konusu olmaması proforma fatura düzeni, tasarımı ve okunabilirlik gibi kriterleri ikinci plana düşürmez. Potansiyel müşteriye anlaşılır bilgiler sunmak ve onu etkilemek açısından kurumsal itibarinizi yansıtan fatura modeli kullanmak gerekir. Bunun için antetli kağıt üzerine proforma fatura yazma uygun olabilir. Ayrıca sağ üst köşeye faturanın proforma olduğunu ifade eden ibare, numarası ve tarih işlenmelidir. Diğer dikkat edilecek konuysa logonuzu kullanmanız. Böylece kurumsal kimlik de ön plana çıkar.
Proforma faturanın gövde denilen orta kısmında satılması planlanan malların ismi ve fiyatlarına yer verilmelidir. Bu kısımda karşı tarafın işine yarayan detaylara yer verilmesi proforma faturadan beklenilen verimin alınmasını sağlayabilir. Mesela; satış ve alış fiyatı, KDV’li fiyatlar, KDV’siz fiyatlar veya ürünlerin diğer bilgileri. Tüm verilen bilgiler karşı tarafın satışla ilgili detaylı bilgiye sahip olması açısından gereklidir. Bu da faturayı oluşturan kurum hakkında olumlu kanaatin oluşmasına yardımcı olur. Satın alma gerçekleşir.
Proforma Fatura Özellikleri Nelerdir?
Proforma fatura, ticari işlem süreçleri üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle birçok kurum tarafından kullanılır. Özellikle dış ticarete konu olan alışverişlerde proforma fatura süreçleri çok daha kısa hale getirir. Çünkü oluşturulan proforma faturalar karşı tarafın ürün cinsinden fiyatına kadarki merak edilen birçok konuda bilgi sahibi olmasını kolaylaştırır. Bu da teklifin hızlıca değerlendirilip onaylanma sürecine geçilmesini sağlar.